Български именник

Коледни заговезни (начало на коледните пости) - 15 Ноември


Коледни заговезни (начало на коледните пости). Св. мчци Гурий, Самон и Авив.

От 15 ноември започват 40 дневните Коледни пости. До 25 декември християните се хранят само с растителна като се въздържат от блажна храна. В определени дни се разрешава консумирането на риба. Коледните заговезни са в деня преди началото на поста, който започва от 15 ноември.

Тази вечер за последен път се вкусва месо и млечни произведения. След това християните се отдават на пост, по-усилена молитва и подготовка за посрещането на Христовото Рождество.

На 15 ноември се чества Свети мъченици Гурий, Самон и Авив. Свети Гурий и Самон пострадали в град Едеса при управлението на император Диоклециан. Те били заловени и измъчвани. Опитвали се да ги принудят да извършат езически обред, но те били готови по-скоро да умрат. По време на своите страдания те се молели на Бог за помощ. Господ чул молитвите им и ги дарил със своята защита. Накрая мъчениците били обезглавени с меч.

Дякон Авив имал подобна съдба след няколко години. При управлението на император Ликиний той бил изтезаван в Едеса за Христовата вяра. Тялото му било погребано до гробовете на свети Гурий и Самон. На това място по-късно било построена църква над мощите на светите Мъченици, които Господ прославил чрез чудеса.