Български именник

Световен ден на ЛГБТ общността - 28 Юни


28 юни е Световниятден на ЛГБТ общността. ЛГБТ е акроним, от първите букви на думите и означаващ всички лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. Този термин се счита за по-точен, приемлив и не толкова противоречив, колкото налаганият от науките за пола през 90-те термин куиър (от англ. "queer").

Терминът възниква през 1990 г. като адаптация на по-краткия вариант ЛГБ, а към 2004 г. терминът ЛГБТ е придобил такова разпространение, че официално се използва от почти всички организации и центрове на гей-общността, както и от ЛГБТ медиите в англоезичните държави.

Идеята на световния ден е да бъде ясно заявено, че хората трябва да се гордеят със сексуалната си ориентация и полова идентичност, че сексуалното разнообразие е дар и че сексуалната ориентация и полова идентичност са вродени и не могат да бъдат променяни.

Това е заложено и във флага на ЛГБТ общността, който представлява съчетание от цветовете на дъгата и по този начин отразява разнообразието в ЛГБТ общността. Знамето е създадено от художника Гилбърт Бекър през 1978 г. и след няколко промени от 2008 г. най-честият вариант е с шест ленти, обикновено хоризонтални, като червената е най-отгоре и цветовете са подредени, така че да приличат на естествена дъга.

Гилбърд Бейкър умира през 2017 година на 65 години. В същото интервю пред Си Ен Ен той разкрива основанията му за дизайна на знамето. „Ние се нуждаехме от нещо, което за изрази нашата радост, красота и сила. Дъгата направи това. Ние сме древно, прекрасно племе от хора. Избрахме нещо от природата. Избрахме нещо красиво”, разказва той.

Все още има много държави, предимно в Африка, Азия и Южна Америка, в които различната сексуална ориентация е престъпление. В някои от тях наказанието за практикуване на гей-секс дори е смърт – такива са Иран, Саудитска Арабия, Йемен, Судан, Мавритания, Нигерия, Сомалия, а от няколко месеца и в Бруней.

Няма европейска държава, която да не е декриминализирала хомосексуализма, макар и в Русия да има закони, които забраняват „хомосексуалната пропаганда“.

Според изследване на общественото мнение, проведено в България през 2015 година, 79% от българите са против легализирането на еднополовите бракове. България остава една от европейските страни с най-силно негативно отношение срещу гей-общността, въпреки че у нас хомосексуализмът е декриминализиран още през 1968 година (една година преди бунтовете в Ню Йорк, година след декриминализацията във Великобритания и повече от 35 години преди да бъде изцяло декриминализиран в САЩ).