Български именник

Световен ден на комара - 20 Август


20 август е световен ден на комара. На този ден светът почита британския лекар сър Роналд Рос за работата му върху механизма за предаване на маларията, което полага основите за борба с болестта.

У нас маларията е ликвидирана още в началото на 50-те години на миналия век. Сега обаче според специалисти затоплянето на климата създава благоприятни условия за развитие на маларийни комари в България.

Днес по света съществуват повече от 3000 вида комари.

Те причиняват и много други сериозни заболявания като западнонилска треска, жълта треска, денга, дирофилариоза, енцефалит, зика и др.

Как да се предпазим от комари? Световната здравна служба препоръчва редовно използване на репеленти, обличане на дрехи с дълги ръкави и крачоли, поставяне на вратите и прозорците защитни мрежи, поставяне на балдахин над леглото, да се премахва застоялата вода наоколо, тревите да се подрязват…Бъдете винаги осведомени за новостите в борбата с комарите! Запознайте се със симптомите на болестите, причинени от комари!

В своето развитие комарите преминават през 4 стадия: яйце, ларва, пупа и възрастен индивид. Женските комари снасят яйцата на влажни повърхности главно на места, на които може да има допълнително овлажняване – по края на блата, дупки в дървета, където се задържа вода, в основата на листата на растенията, както и в различни употребявани от човека в ежедневието предмети – саксии, басейни, открити съдове с вода като буркани, кофи, детски играчки, съдове за събиране на дъждовна вода и др. Женският комар не яде кръв през цялото време от живота си. Той се нуждае от храна за да съществува и подобно на храната за мъжките комари, тя се набавя чрез захари от цветния прашец на растенията. Кръвта е необходима на женския комар за да осигури протеин за яйцата си. Мъжките комари се хранят единствено с нектар, сокове и цветен прашец от цветя, плодове и растения, като не смучат кръв.

Годишно милиони хора губят живота си от болести, причинени от комари. Основно болестите, пренасяни от комари се разпространяват в тропическите и субтропичните региони. Самото ухапване не е опасно и зачервяванията изчезват за няколко часа до няколко дена, но чрез ухапването може да се пренесат паразити и вируси, които причиняват болестите!