Български именник

Свети дякон Евпъл и на света мъченица Сузана (Сосана) - 11 Август

Имен ден: Сузана и Лиляна


Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. Той без боязън служил на Бога. По това време било строго неразрешено на християните да държат в къщи свещени книги, които езическите власи усърдно търсили и ги изгаряли, когато успявали да ги намерят.

Бил хванат, когато в една бедна барака чел св. Евангелие. В мрачната тюрма св. Евпъл бил грубо малтретиран посредством апетит и жадност. Пред гибелта си той с в глас поучавал народа и бил утешен посредством глас от небето: „ Блажен си ти, Евпле, Мой положителни и верн рабе! Влез в насладата на твоя Господ! “ След това той радостно преклонил главата си под меча н палача.

Света Сузана (Сосана) била щерка на презвитер Гаваний. Самият той бил брат на тогавашния римски папа Гай (папа от 283 година до 22 април 296 г).

Тъй като добре познавал езическите мъдрец бил изучил чудесно Свещеното Писание, Гавиний, по съвета на брат си, написал доста книги като опровергаване на езическите заблуждения.

Сузана се отличавала с разум и телесна хубост, която била превъзхождана от духовната й хубост.

Император Диоклециан изискал я направи жена на своя наследник Максимиан. В реалност той не бил наследник на Диоклециан, а бил осиновен него, тъй като произхождал от доста близки родственици на императора.

Тя отказала да се омъжи за него, а това разгневило императора. Подложена била на страшни мъчения. Главата й била отсечена с меч. Светият Папа Гай осветил къщата, в която била пролята кръвта на мъченицата за храм.