Български именник

Биляна - значение, произход и имен ден

от билка, биле "лековита трева"

Биляна е българско име. Има няколко възможни значения, най-разпространеното сред които е „билка, лековита трева“, поради което в литературата се застъпва, че носителките на името празнуват именния си ден на Цветница (неделята преди Великден). За това значение на името „Биляна“ има доказателства и в народното творчество — „Биляна от билките сторена / на билките кръстена“.

Друга интерпретация за етимологията на името „Биляна“ идва от глагола „съм“ в старобългарския език и означава „такава, която ще я бъде“. С оглед на това името се е давало на момиче, родено в семейство, което дълго не е можело да има дете, или в което няколко деца са починали, за да може да е „държеливо“ детето.

Според речника за произхода на думите в българския език името "Биляна" е свързано със старобългарския глагол "билясвам", което означава "уручасвам". Оттам вече е "облагородено" значението на "биле"-то като лековита трева. Може да се наложи изводът следователно, че имен ден жените с името "БИЛЯНА" празнуват на Еньовден - 24 юни. Някои празнуват и на ЦветницаКликнете на буква за да намерите името, което търсите:
 1. А
 2. Б
 3. В
 4. Г
 5. Д
 6. Е
 7. Ж
 8. З
 9. И
 10. Й
 11. К
 12. Л
 13. М
 14. Н
 15. О
 16. П
 17. Р
 18. С
 19. Т
 20. У
 21. Ф
 22. Х
 23. Ц
 24. Ч
 25. Ш
 26. Щ
 27. Ъ
 28. Ю
 29. Я