Български именник

Знаете ли че...

3500 китайчета носят имена на Олимпийски игри

Предстоящите Олимпийски игри в Пекин са повече от повод за гордост в Китай. Събитието е толкова важно за националното съзнание, че близо 3500 деца са получили имена, свързани с игрите, съобщава всекидневникът "Женмин жибао", цитиран от Асошиейтед прес.

Повечето от децата са с името Аоюн, което означава олимпиада. Те са родени около 2000 г., когато Пекин бе кандидат за домакин на летните Олимпийски игри през 2008 г., пише вестникът. Изданието се позовава на информация от китайската национална база данни с лични идентификационни карти.

Повечето деца, наречени Аоюн, са момчета. Поне шест с това име живеят в Пекин. Имената, свързани с Олимпийските игри, не се изчерпват само с "Олимпиада". Над 4000 китайци носят имената на петте талисмана на игрите в Пекин - "Петте малки приятели".


Имената са Бей Бей (880 души), Цзин Цзин (1240), Хуан Хуан (1063), Ин Ин (624) и Ни Ни (642). Съединени в тази последователност, имената на талисманчетата образуват поздрава "Пекин ви приветства!"


Китайците все по-често се насочват към уникални имена като начин да изразят индивидуалността на детето. В страна с население 1,3 милиарда души 87 на сто имат едни и същи 129 фамилни имена. При избора си на име родителите изпробват необичайни комбинации от букви, числа и символи, казва Ли Юймин, заместник-директор на Националната комисия по лингвистика, в интервю за агенция Синхуа. По негови думи най-малко една двойка е искала да нарече детето си "А1". Други използват символа от адресите на електронната поща "ет". Китайците го произнасят "Айта", което означава "обичай го".