Български именник

Знаете ли че...

Турция променя имената на три животни по политически причини

Турция обяви, че променя имената на три животни, които могат да бъдат открити на територията на страната, за да премахне асоциациите с Кюрдистан и Армения.
Министерството на околната страна заяви, че латинските наименования на червената лисица, дивият овен и сърната ще бъдат променени.


Червената лисица, например, известна с латинското си наименование Vulpes Vulpes Kurdistanica, ще се казва вече само Vulpes Vulpes.

Мюсюлманската държава има обтегнати отношения със съседна Армения и се противопоставя на кюрдските сепаратисти в Турция. Министерството обяви, че старите имена противоречат на турското единство.

“За съжаление, има и много други животински видове в Турция, които са наименовани по този начин с лоши намерения. Тези намерения са толкова очевидни, че дори видовете, които се намират само в нашата страна, получавали имена, които противоречат на турското единство”, се казва в изявление на министерството.

Според някои турски официални представители, имената се използвали като потвърждение, че арменци или кюрди са живеели по местата, където се намират тези животни.


Турция има доста обтегнати отношения със съседна Армения и дори не я признава официално. Арменците от своя страна обвиняват Турция в геноцид, твърдейки, че 1.5 милиона души от техния народ са загинали или са били депортирани от родните си места по време на османското владичество. Турция отрича обвиненията в геноцид и контрира, че броят на загиналите е преувеличен.

В последните две десетилетия Турция се бори и с кюрдските сепаратисти, които искат независима държава в югоизточната част на страната.

Как ще се променят имената на животните:


Червената лисица, известна като Vulpes Vulpes Kurdistanica, става Vulpes Vulpes

Дивият овен, известен като Ovis Armeniana, става Ovis Orientalis Anatolicus

Сърната, известна като Capreolus Capreolus Armenus, става Capreolus Cuprelus Capreolus