Български именник

Света мъченица Ирина - 05 Май

Имен ден: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо


На този ден честваме паметта на Св. мъченица Ирина.

Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща и построил за нея чуден дворец извън града, далече от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с обучението и възпитанието и. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски ценности.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща и и съобщил, че и е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побегнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани.

След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Народът виждайки несправедливостта въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел сина му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

След време Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава заедно с учителя си Апелиан отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

Света Ирина починала в началото на II в.

Световен ден на пулмоналната хипертония - 05 Май


5 май е световен ден на пулмоналната хипертония – едно рядко срещано заболяване, което засяга едновременно два от най-важните органи в тялото – белия дроб и сърцето.

Целта на глобалната информационна кампания е всяка година, в периода от 5 до 31 май, съвместно да се работи за повишаване на обществената осведоменост за това заболяване и да се изрази солидарност към пациентите, живеещи с пулмонална хипертония. Информираността може да помогне на хората по целия свят да получат навременна и точна диагноза и шанс да повишават качеството и продължителността на своя живот.

В международен план инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. България е представена с инициативи на местно ниво, организирани от Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” и Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония“.