Български именник

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Преп. Филотея Търновска - 07 Декември


На 7 декември Християнската църква почита паметта на св. Амвросий, епископ Медиоланский (Медиолан - старото име на Милано). Той е роден в Галия и е живял ок. 334/40-397 г. Преданието е запазило много разкази за чудесата, извършени от светия епископ: изцерявания, откриване мощите на св. мъченици Протасий и Гервасий. Между най-близките му приятели бил блажени Августин, който приел светото Кръщение от него. Амвросий придавал на църковното богослужение особено благолепие и тържественост. Съставил много църковни песни.
И досега е запазена неговата "Литургия амброзиана". Умира на 57 години.

Международен ден на гражданската авиация - 07 Декември


На 7 декември отбелязваме Международния ден на гражданската авиация. Той е обявен за такъв през 1994 г. от ICAO (International Civil Aviation Organization), за да отбележи 50-годишнината от създаването на организацията. През 1996 г. Общото събрание на ООН официално признава датата 7 декември като Международен ден на гражданската авиация. На този ден, но през 1944 г. пък е подписана Конвенцията за международната гражданска авиация.

Целта на световния празник е да генерира и засилване на вниманието в глобален план на значението на международната гражданска авиация в социално-икономическото развитие на държавите, и на ролята на ICAО за насърчаване на безопасността, ефективността и редовността на международния въздушен транспорт.