Български именник

Св. апостоли Ераст, Олимп и Родион. Преп. Арсений Кападокийски - 10 Ноември


Ап. Олимп и ап. Родион са следвали ап. Петър в Рим и заедно с него били убити при император Неро. Ап. Павел в посланието си до Римляните споменава името на Сосипатър. По-късно бил епископ на гр. Икония, а след това починал. Ап. Павел в споменава името и на Ераст в същото послание, който бил отначало иконом на Йерусалимската църква, а след това епископ на Пенеада.

Международен ден на счетоводителя - 10 Ноември


Денят, в който празнуват счетоводителите е 10 ноември. Той е признанието за хората, които извършат един много дълъг и уморителен труд, като минават през сложни данъчни и осигурителни закони, ежедневен стрес, спазване на крайни срокове и носене на наказателна отговорност за допуснати грешки.

Списъкът с най-известните счетоводители на света включва хора като известния писател Джон Гришам, саксофониста Кени Джи, комедийния артист Боб Нюхарт, известния финансист Джон Пиърмонт Морган, както и смятания за "баща на счетоводството" - Лука Пачиоли. На 10 ноември през 1494 година Пачиоли публикува труда си "Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите". Книгата представлява описание на практиките на венецианските търговци как водят сметките си. Лука Пачиоли за пръв път формулира и основните счетоводни принципи, който се използват и до днес.