Български именник

Св. Йоан Златоуст, архиеп. Константинополски - 13 Ноември


Йоан Златоуст (349-407), е един от тримата "светители" - "вселенски учители", наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Забележителен проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. Най-известна е "Св. Божествена Литургия на св. Иоан Златоуст", която се извършва през цялата година, освен в дните, през които е предвидено да се извършва св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия.

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Чества се на 13 ноември, на 27 януари - Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст и на 30 януари - Деня на св. Три Светители - заедно със св. Василий Велики и св. Григорий Богослов.

Роден е в Антиохия Сирийска в гръцко-сирийско заможно семейство. Баща му Секунд бил военачалник, а майката му Антуса християнка. Йоан учи при софиста Ливаний и философа Андрагафий, а по-късно в Атина красноречие и философия. Покръстен е през 369 г. и става аскет, след това дякон, а през 386 г. презвитер. От тогава славата му расте и е наречен "Златоуст" заради неговото красноречие. През 398 г. презвитер Йоан е хиротонисан за архиепископ на Константинопол. Има написани много трактати, около 240 писма и голям брой проповеди. Съхранили са се повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Те се събират и цитират от негово време до сега от огромен брой автори. Преведен е на почти всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза в печат в Париж през 1718-1738 г. в 13 тома.

Мощите на Йоан Златоуст се пазят в седалището на Вселенската патриаршия в Истанбул - църквата „Свети Георги"