Български именник

Празник на сухопътните войски на българската армия - 19 Ноември


Определен е с Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. по повод блестящата победа на младата българска войска при Сливница на 19 ноември 1885 г. по време на Сръбско-българската война.

Св. прор. Авдий. Св. мчк Варлаам - 19 Ноември


Св. прор. Авдий служил в двора на израелски царе. От младини бил твърде богобоязлив и когато целият Израел отстъпил от Бога и започнал да се покланя на Ваал, той тайно служел на Господ. Когато беззаконната Иезавел изтребвала пророците Господни, Авдий скрил сто пророци в две пещери и ги хранил по време на глада в дните на прор. Илия. След смъртта си бил погребан при своите предци.

Световен ден на тоалетната - 19 Ноември


Тържествената дата се чества от 2002 г. съгласно решение, взето на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур.

Липсата на канализация и водоснабдяване са причина за загубването на много повече животи, отколкото всички войни през XX в., сочат данните на световната организация.

Според тях повече от 80% от канализацията на развиващите се страни се влива без пречистване в езерата, реките и бреговите зони. В момента човек прекарва средно около три години от живота си в санитарното помещение, което отрежда на тоалетната важно място в живота ни.

Близо 2,5 млрд. души по света обаче нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Заради липсата на канализация тези хора рискуват здравето си, а всяка година 1,8 млн., предимно деца, губят живота си - по данни на световната организация.

Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план, коментират експертите.

За да стигне до сегашния си вид, тоалетната е претърпяла дълга еволюция.

Първите тоалетни са на възраст 5000 години и са открити на Оркнейските острови, край бреговете на Шотландия. Те били построени до къщите, при това нямало нужда да бъдат чистени. Египтяните ходели до тоалетната в каменни ями, които след това заривали с пясък.

Първата тоалетна чиния е китайска. Била на един от императорите, който управлявал през 50-100 г. сл. Хр. Тя била направена от злато и свързана с водопровода, така че водата отмивала всичко в канализацията.

За първи път обществени тоалетни били построени в Древен Рим през I век. Римляните се събирали в тоалетните по 30-40 души, като водели през това време светски разговори. Флавий пръв въвел заплащането в градските тоалетни. Негова е крилатата фраза, че парите не миришат.

През 1590 г. сър Джон Харингтън въвел тоалетната с водно измиване в Англия. Била направена за кралския двор. Понеже по онова време в Лондон обаче още нямало водопровод, слугите сипвали вода с кофи.

През 1861 г. тоалетната чиния била усъвършенствана от Томас Крепер, който я свързал с казанче за вода. А отходната тръба била така извита, че вътре оставала чиста вода и в помещението не миришело.