Български именник

Празници и имени дни през Октомври 2017

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възниквнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. ... още за празника »

1 октомври е Международният ден на възрастните хора. Датата е официално определена на 14 декември 1990 г. с решение на Общото събрание на ООН. На този ден отдаваме необходимото уважение ... още за празника »

България и международната общност отбелязват Международния ден на ненасилието - 2 октомври. На тази дата е роден Махатма Ганди. Страната ни е съавтор на приетата на 15 юни 2007 г. ... още за празника »

Свети свещеномъченик Дионисий Ареопагит, епископ Атински († ок. 96), Презвитер Рустик и дякон Елевтери. Житие на св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит В свещената книга ""Деяния ... още за празника »

На тази дата се отбелязва Международния ден на учителя. Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, ... още за празника »

14 Октомври - Петковден - Св. Параскева-Петка Търновска

Имен ден: Параскев, Параскева, Парашкева, Пенка, Пенко, Петка, Петкан, Петкана, Петко, Петя

Църквата отдава почит към делото и паметта на преподобната Параскева-Петка Епиватска, Търновска, живяла през Х-ХІ в., обявена за светица. Родена в град Епиват, на брега на Мраморно ... още за празника »

18 Октомври - Свети апостол и ев. Лука. Св. вмчца Злата Мъгленска

Имен ден: Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Златомира, Златимир, Златимира, Златозария, Златиана, Лука, Лукан

още за празника »

Св. преподобни Йоан Рилски чудотворец. (ок. 876-946) Чества се на 19 октомври, заедно със св. пророк Иоил. На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото ... още за празника »

26 Октомври - Димитровден

Имен ден: Димитър, Димитрина, Митка, Митко, Митра, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец - в разговорната реч празникът се нарича Димитровден. Народният култ към Св. Димитър го представя ... още за празника »

Мишинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци ­ народен празник с езически произход в чест на мишките, известен в цялата страна. Празнува се в деня на св. Нестор и по-рядко на 24 ноем.(св. ... още за празника »

28 Октомври - Св. великомъченица Параскева

Имен ден: Параскева, Лъчезар, Лъчезара

ДЕН НА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА Параскева се родила в семейството на благочестиви християни от Икония, Мала Азия. Била единствена дъщеря и наследила голямо богатство. Но християнската ... още за празника »

В третия век някои християнки от Рим в желанието си напълно да се посветят на Бога се свързали помежду си и заедно се заселили на едно място, недалече от града. Образували девическа ... още за празника »

30 Октомври - Св. мъченик Зиновий и сестра му Зиновия

Имен ден: Зоран, Зорица, Зорка, Зорница

Св. Зиновий и сестра му св. Зиновия живели в третия век. Прекарали живота си в киликийския град Ег. Родителите им били благочестиви хора. Възпитали ги в християнската вяра. Те рано ... още за празника »

31 октомври е обявен за Ден на Черно море. През 1996 г. в Истанбул, на среща на министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, за да бъде привлечено ... още за празника »

Св. мъченик Епимах се родил в Египет. Родителите му били християни. Възпитан бил в благочестие и светост. Живял в епохата на гоненията срещу Църквата. Още млад, той се поселил в Пелусийската ... още за празника »