Български именник

Свети мъченик Талалей. Света Лидия - 20 Май


Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия. Смело изповядал християнската си вяра, заради което бил подложен на изтезания. Бог обаче пазел светия мъченик - невидима Божия сила променила умовете на палачите му Александър и Астерий и те също станали християни. Талалей бил хвърлен в морето, но не се удавил. Останал невредим, той бил даден на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него Накрая бил посечен с меч в 284 г.

Световен ден на метрологията - 20 Май


20 май е Международният ден на метрологията, който отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. от представители на седемнадесет държави. Конвенцията поставя рамката за глобално сътрудничество в областта на метрологията и нейните промишлени, търговски и обществени приложения. Първоначалната цел на Конвенцията за метъра – световното единство на измерванията – остава така важна и днес, както при подписването й.

Метрологията, науката за измерванията, играе централна роля в научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, в подобряването на качеството на живот и в защитата на околната среда.

Европейски ден на морето - 20 Май


Обявяването на Европейския ден на морето е сред ключовите инициативи на Интегрираната морска политика на ЕС, стартирана през 2007 г. Известно е, че морето винаги е било от ключово значение за благоденствието на Европа – дължината на крайбрежието на континента ни е почти 70 000 км, като 22 от 27-те държави-членки имат излаз на море или са островни държави. Крайбрежните региони са дом на 40% от населението на ЕС, създават 40% от икономиката му и дават работа на около 5 млн. души.

Морските отрасли и крайбрежните региони, които традиционно са били в периферията на полезрението, са вече поставени в центъра на нова, динамична и всеобхватна политика за устойчив растеж и работни места. Ето защо Денят на морето среща заинтересувани лица от бизнеса и гражданското общество, професионално ангажирани с морската политика, както и журналисти от целия ЕС и извън него за обсъждане на широкия кръг въпроси, свързани с интегрираното морско управление, новите технологии, производството на енергия, морското пространствено планиране, системите за морско наблюдение и др.
и неговото значение за европейската история, култура и икономика. Обявен с Декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, той има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия и насърчаване изграждането на европейска морска идентичност.
Денят е повод и за изтъкване на възможностите и предизвикателствата за региони и фирми, които зависят от морето. Въз основа на предложение от Комисията, този ден, посветен на морето, ще насърчи по-доброто управление на крайбрежните райони, моретата и океаните от всички заинтересовани граждани и участници.

Световен ден на пчелите - 20 Май


Световният ден на пчелата е утвърден от Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) и се отбелязва на 20 май всяка година.

Пчелите и другите опрашители са от решаващо значение за опрашването на растенията, биоразнообразието и продоволствената сигурност. Пчелите се изправят пред сериозни заплахи като загуба на местообитания, интензивно земеделие, употреба на пестициди и изменение на климата. За да се повиши осведомеността и да се насърчи действието за опазване на пчелите, ООН започва процеса за създаване на Световен ден на пчелата.

ООН провежда консултации с различни заинтересовани страни, включително научни експерти, организации за опазване на околната среда, земеделски производители и други заинтересовани групи. Целта е да се обсъдят проблемите, свързани с пчелите.

ООН и други организации се ангажират да популяризират Световния ден на пчелата и да организират събития, кампании и инициативи, насочени към повишаване на осведомеността за ролята на пчелите в екосистемата и необходимостта от тяхното опазване.

След утвърждаването на Световния ден на пчелата от ООН, датата 20 май се обявява официално за ден за отбелязване на важността на пчелите и насърчаване на действията за тяхното запазване и опазване на техните местообитания.