Български именник

Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски. Св. мчк Калуф Египтянин - 19 Май


Св. Патрикий бил епископ в град Пруса по времето на император Юлиян Отстъпник. Той открито изобличавал заблудите на езичниците и проповядвал Христовата вяра. Така успял да обърне към Христа много езичници. Заради това бил заловен и заведен на разпит при управителя на Витиния Юний, който заповядал да хвърлят Патрикий във врялата вода. Но светецът с помощта на молитвите си останал невредим. Тогава управителят заповядал да отсекат главата му.

Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания - 19 Май


На 19-ти май се отбелязва Световният ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Над 10 милиона по света страдат от възпалителни чревни заболявания.

Двете най-разпространени от тях – болестта на Крон и улцерозният колит засягат най-често млади хора в активна възраст – между 15 и 35 години.

Европейски ден за борба със затлъстяването - 19 Май


Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.

Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

У нас отбелязваме този ден от 2011 г. Целта е да се окаже подкрепа на хората с наднормено тегло и затлъстяване, като им се помогне по здравословен начин да редуцират теглото си в разумни граници. Това е от огромно значение за подобряване на здравните им показатели и повишаване качеството им на живот, тъй като наднорменото тегло повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението. Затлъстяването е и рисков фактор за появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания и др.

Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран. Ето защо по повод Европейския ден за борба със затлъстяването специалистите по хранене, медицинските специалисти и пациентските организации обединяват усилията си за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението. Поставят акцент върху ползите от здравословния начин на живот, който съчетава пълноценно хранене с умерена физическа активност.

За съжаление, проучвания в световен мащаб показват, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, непрекъснато нараства. Още по-тревожна е тенденцията за покачване процента на децата с наднормено тегло. България не прави изключение от останалите европейски страни, но е една от малкото, в които здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците. От 1997 г. се извършва регулярен мониторинг на хранителния статус на населението, следят се и показателите за наднормено тегло при децата. Работи се по съвместни програми с европейски институции, насочени към намаляване наднорменото тегло и затлъстяването при деца и юноши в Европейския съюз. Непрекъснато се подобряват правилата за хранене на децата в яслите, детските градини и училищата. Създадени са добри условия за физическа активност в детските и учебните заведения. В учебните програми са включени инициативи за промоция на здравето, както и обучение за принципите на здравословно и балансирано хранене.

В резултат на всички тези усилия през последните години у нас се наблюдава задържане, а в някои възрастови групи дори намаляване на относителния дял на децата с наднормено тегло.

Световен ден за борба с хепатита - 19 Май


Денят за борба с хепатита се отбелязва от 2006 година по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация с цел подкрепа на пациентите, носители на вируса на хепатит.

Всеки дванадесети човек е носител на вируса на хепатит.
Всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит, като той дори не подозира за това. Причината е безсимптомното протичане на болестта.

Хепатит B, наричан още „тихият убиец", е заболяване на черния дроб, протичащо остро и хронично. В България с най-често боледуващи от остър вирусен хепатит В са хората между 18 и 29 години. Когато стане хроничен, хепатит В е нелечим до края на живота на човека. Разпространява се предимно по кръвен път - кръвни манипулации, споделени игли при наркозависими, кръвопреливане, по полов път, при раждане от заразена майка на новородено.

Болестта хепатит убива над 1 милион души годишно. По света има над 350 милиона хронично болни.

Около 70% от инфектираните с вируса на хепатит С развиват хроничен хепатит C. Разпространява се чрез инфектирана кръв - чрез кръвни манипулации, кръвопреливане, споделяне на игли при наркозависими, стоматологични интервенции, татуиране, акопунктура, хемодиализа, в редки случаи и при полов контакт (около 1%). По света има над 170 милиона болни.