Български именник

Празници и имени дни през Май 2020

На 1-ви май 1886 година американските работници организирали стачка с изисквания за 8-часов работен ден. Стачката и придружаващата демонстрация завърши с ожесточени сблъсъци с полицията. През ... още за празника »

Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. ... още за празника »

02 Май - Св. цар Борис-Михаил

Имен ден: Борис, Богорис, Борислав, Борислава, Боряна

Св. Борис-Михаил е български владетел от XI век, покръстител на българския народ, забележителен държавник. По време на своето продължително царуване /852-889/ княз Борис извършил значителни ... още за празника »

Св. прпмчца Пелагия пострадала през III в. в град Тарс по време на гонението на християните от император Диоклетиан. Необикновено красивата девойка приела светото кръщение тайно от ... още за празника »

Международният ден на "Междузвездни войни" е неофициален празник, който събира феновете на космическата приключенска поредица всяка година на 4 май. Датата е избрана заради играта ... още за празника »

05 Май - Света мъченица Ирина

Имен ден: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо

На този ден честваме паметта на Св. мъченица Ирина. Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща и построил за нея чуден ... още за празника »

5 май е световен ден на пулмоналната хипертония – едно рядко срещано заболяване, което засяга едновременно два от най-важните органи в тялото – белия дроб и сърцето. Целта на глобалната ... още за празника »

06 Май - Гергьовден - св. вмчк Георги Победоносец

Имен ден: Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Георги, Георгина, Гергана, Гинка, Гиньо, Гиргин,Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица

Един от най-почитаните светии в България е Свети Георги Победоносец. Той е покровител на земеделските стопани. В деня преди Гергьовден селяните забиват в средата на нивите си раззеленил ... още за празника »

Св. мчк Акакий изповядвал вярата си открито, бил подложен на жестоки мъчения и предаден на смърт. още за празника »

7 май е Международен ден на радиото и телевизията. Именно на тази дата през 1895 година инж. Александър Попов представя уред за безжично предаване и приемане на електрически колебания ... още за празника »

Св. Йоан Богослов е един от 12-те апостоли на Христос. Именно Йоан е ученикът, на когото разпнатият Исус поверил своята майка. Според преданията св. Йоан доживял до дълбока старост, ... още за празника »

На 8 май в над 60 държави по света се отбелязва Международният ден на таласемията. Събитието насочва вниманието на обществото към пациентите с това заболяване и напомня, че кръводаряването ... още за празника »

Св. прор. Исаия, син Амосов, бил родом от Йерусалим и произлизал от рода на юдейските царе. Заради необикновената божествена благодат той бил удостоен да види Господ Саваот на небесния ... още за празника »

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага ... още за празника »

През 2002 г. 55-та Световна здравна асамблея взима решение за обявяване на 10-ти май за Световен ден на физическата активност. От тогава всяка година в цял свят се провеждат различни ... още за празника »

11 Май - Свети Свети Кирил и Методий

Имен ден: Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за св.Кирил и 6 април за св.Методий. За техния общ празник, 11 май, ... още за празника »

12 Май - Св. Епифаний Кипърски и Св. Герман Константинополски. Св. мчк Панкратий

Имен ден: Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен

Герман е цариградският патриарх, на когото църквата посвещава отделен празник в календара – 12 май – заради продължителната му борба с иконоборството. Живял е през VIII в., по времето ... още за празника »

Световен ден на медицинските сестри - чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл - първата ... още за празника »

Гликерия била дъщеря на богат римски сановник. След смъртта на родителите си станала християнка. По време на езическите тържества тясе осмелила да отиде на капището, където с гореща ... още за празника »

3 май е определен за Международен ден на хумуса. Празникът се отбелязва много лесно, изисква единствено човек да похапне вкусен хумус за закуска, обяд или вечеря. Хумусът е любимо ... още за празника »

Оригинален цигански празник и ден на шегите и лъжата е Мая, Маето (14 май). Празнува се когато узреят черешите. Това е чисто женски, весел и жизнерадостен празник, свързан с гадаенето ... още за празника »

Св. мчк Исидор бил християнин,взет насила във войската на император Деций. Военачалникът поискал от него да се отрече от вярата си. Исидор отказал и след тежки мъчения отсекли главата ... още за празника »

14 май е официален празник на град Търговище Това е датата, около която ежегодно се провежда традиционният пролетен панаир. Официалният празник е приет с Решение №8 по Протокол ... още за празника »

Преподобни Пахомий се родил в Тиваида (Египет) в края на III век. Родителите му били езичници. Той не познавал още християнската вяра, но чувствал лъжливостта на езичеството и скоро ... още за празника »

Международен ден на семейството е обявен през 1993 г. от Генералната асамблея на ООН с решение на Общото събрание на ООН от 20 септември 1993 г. Празникът официално се чества от 1994 ... още за празника »

На 15 май се отбелязва Световният ден за борба с климатичните промени. Денят на климата е обявен от страните членки на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, ... още за празника »

15 май е празникът на Плевен. Той се отбелязва от 2001 година, когато денят е обявен за празник на града с решение на Общинския съвет. Изборът на датата е свързан с Пролетния плевенски ... още за празника »

Преподобни Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира "Свети Сава" Теодор, наричан Освещени, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан, бил един от любимите ... още за празника »

Международният ден на светлината се отбелязва на 16 май от 2018 година, с резолюция на Генералната конференция на Организацията за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в Париж. Идеята ... още за празника »

Свети Андроник бил един от 70-те апостоли Христови и сродник на ап. Павел. Андроник благовествувал в разни страни и бил епископ в Панония. Той приел мъченическа смърт и неговите мощи, ... още за празника »

На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни ... още за празника »

Световният ден на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти. още за празника »

Основната цел на деня е повишаване на информираността на населението за хипертонията - високото кръвно налягане, неговите усложнения, ролята на превенцията, ранната диагностика и навременното ... още за празника »

Св. Теодот живял по времето на император Диоклетиан.Той подпомагал своите единоверци, давал им храна и подслон. Издирвал и откупвал телата на умрели мъченици, за да ги погребе по християнски. ... още за празника »

На 18 май се отбелязва Международният ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повишат информираността и ролята на музеите в обществото. Решението ... още за празника »

Св. Патрикий бил епископ в град Пруса по времето на император Юлиян Отстъпник. Той открито изобличавал заблудите на езичниците и проповядвал Христовата вяра. Така успял да обърне към ... още за празника »

На 19-ти май се отбелязва Световният ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Над 10 милиона по света страдат от възпалителни чревни заболявания. Двете най-разпространени ... още за празника »

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването ... още за празника »

Денят за борба с хепатита се отбелязва от 2006 година по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация с цел подкрепа ... още за празника »

Мчк Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия. Смело изповядал християнската си вяра, заради което бил подложен на изтезания. Бог обаче пазел светия мъченик - невидима Божия сила ... още за празника »

20 май е Международният ден на метрологията, който отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. от представители на седемнадесет държави. Конвенцията ... още за празника »

Световният ден на пчелата е утвърден от Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) и се отбелязва на 20 май всяка година. Пчелите и другите опрашители са от решаващо ... още за празника »

Обявяването на Европейския ден на морето е сред ключовите инициативи на Интегрираната морска политика на ЕС, стартирана през 2007 г. Известно е, че морето винаги е било от ключово значение ... още за празника »

21 Май - Свети равноапостоли Константин и царица Елена

Имен ден: Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадина, Костадинка

Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето. В някои селища на Югоизточна България и Родопите се ... още за празника »

Йоан-Владимир идва на престола в Дукля между 990 и 995 г. След убийството на цар Гаврил Радомир новият български владетел Иван Владислав видял у Йоан-Владимир претендент за престола ... още за празника »

На 22 май отбелязваме Международнния ден на биологичното разнообразие. Денят се чества от 2001 г. насам. Иницииран е и обявен от Обединените нации, за да се подобри информираността ... още за празника »

Преп. Михаил се посветил на Бога и съвсем млад бил избран за синадски епископ. Участвал в VI вселенски събор през 787 г. По време на управлението на иконоборческия император Лъв Арменец ... още за празника »

В българската празнична система един от най-красивите и символно осмислени дни е честването на народната просвета, учебното дело и националната ни културата като продължение на великото ... още за празника »

След убийството на св. Йоан Кръстител погребали тялото, а главата му била скрита в имението на Ирод. То било купено от християнин, който искал да построи там църква. При строежа била ... още за празника »

Европейската асоциация по спешната медицина се обръща с апел към гражданите, пациентите, здравния персонал и институциите по света 27 май да се превърне в ден за размисъл и действия ... още за празника »

28 Май - Възнесение Господне (Спасовден)

Имен ден: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир

Според народните схващания на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, ... още за празника »

През 1999 г. Министерството на околната среда и водите определя 28 май за Ден на парковете в България. Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области ... още за празника »

Всяка година на 31 май СЗО отбелязва „Световния ден без тютюнопушене“. Тази година фокуса е върху многото начини, по които тютюнът застрашава околната среда, в която живеем. Малко ... още за празника »