Български именник

Св. мчк Василиск. Св. мчк Йоан-Владимир, княз Български чудотворец - 22 Май


Йоан-Владимир идва на престола в Дукля между 990 и 995 г. След убийството на цар Гаврил Радомир новият български владетел Иван Владислав видял у Йоан-Владимир претендент за престола и с измама го убил на 22 май 1016 г. Нетленните мощи на св. княз Йоан-Владимир се намират в град Елбасан (Албания) и се славят с изтичане на целебно миро и с извършване на чудеса.

Международен ден на биоразнообразието - 22 Май


На 22 май отбелязваме Международнния ден на биологичното разнообразие. Денят се чества от 2001 г. насам. Иницииран е и обявен от Обединените нации, за да се подобри информираността и разбирането за проблемите пред биоразнообразието.

България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 г. и от 16 юли 1996 г. е равноправен член. Страните по Конвенцията работят за значително намаляване на загубата на биоразнообразие в глобален, национален и регионален мащаб, включващо и борбата с бедността и подобряване на условията за съществуване на всички форми на живот на Земята.

През последните 100 години повече от 90% сортове култури са изчезнали от полетата на земеделските производители. Половината от породите на много домашни животни са загубени, а всички 17 основни риболовни зони в света са с риболов на или над техните устойчиви граници. Различните местни системи за производство на храни са застрашени, включително свързаните с тях местни и традиционни знания.

Загубите на биоразнообразие пряко застрашават разнообразното хранене и здраве на човечеството, на него се крепи цивилизацията - така пише във всички официални документи. Човечеството, което е най-безогледният консуматор и най-хищен унищожител. Цивилизация, която е приела себе си за върховен природен закон.