Български именник

Неделя на Всички светии - 23 Юни

Имен ден: Панайот, Панталей, Панчо


Първа неделя след Св. Петдесетница – на Всички светии. Св. апостол Юда, брат Господен († 80). Св. преподобни Паисий Велики (ІV). Св. преподобни Паисий Хилендарски († ок.1770). Св. мъченик Зосим Созополски. Св. Йоан (Максимович), Архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски чудотворец († 1966)

Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците на Църквата са установили този празник по три причини.
Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.
Второ - да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света.
И трето - да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. "Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел.

Ден на служителя в държавната администрация - 23 Юни


Обявен с Решение 48 на Министерски съвет от 27 януари 2006 г.

Св. мчца Агрипина - 23 Юни


Международен ден на SOS детските селища - 23 Юни


Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския социален педагог, създател на проекта "SOS детски селища" през 1949 година - Херман Гмайнер.

„Международният ден на детските селища на SOS“ за първи път се отбелязва година след смъртта на Гмейнер, т.е. от 1987 г. насам. Оттогава всяка година се организират детски партита, спортни състезания и културни събития в SOS селища по целия свят. От една страна, това напомня на обществеността за хуманитарните постижения и наследство на Херман Гмейнер. От друга страна, това е ден, който се организира от самите деца, ден в който показват помежду си и призовават обществото към солидарност и съпричастност.

Датата 23 юни е свързана със SOS селищата и в България - през 1990 г. на тази дата е основано първото SOS Детско селище - това в Трявна.

През същата година се учредява националното сдружение SOS Детски селища България. През 1992 г. Сдружението бива прието в голямото семейство на международната организация и България става 124-та страна-член в нея. Сега в SOS Детски селища членуват 136 страни от всички континенти.

Международен олимпийски ден - 23 Юни


Международният олимпийски ден се чества с решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г.

Олимпиадата е най-известното международно състезание в света, в което атлети от целия свят се състезават в различни спортове. Олимпиади се провеждат на всеки 4 години (има летни и зимни олимпийски игри).

Олимпийските игри се организират още от древността. Възникнали са в древна Елада и се провеждат в чест на Зевс в град Олимпия.

За времето си били най-прочутите и най-бляскавите. След като историкът Тимей въвежда изчислението на времето по олимпиади след 776 г. пр.н.е. се счита, че тези игри са се устройвали на всеки четири години през юли и август. През класическата епоха траели пет дни. От 572 г. пр.н.е. елейците започнали да организират игрите. В първия ден от игрите се полагали олимпийски клетви. Тържественият ритуал се извършвал пред олтара на Зевс Хоркиос (покровител на клетвите).

По този случай се принасял в жертва шопар, върху чиито четвъртини атлетите се заклевали да спазват правилата на игрите. Има сведения, че в противен случай хеланодиките налагали тежка глоба на нарушителя и той нямал право никога повече да участва.

Първите съвременни игри преминават с голям успех. Въпреки факта, че участие в Игрите вземат общо 241 спортисти (от 14 страни), игрите са най-голямото спортно събитие дотогава в историята, от времената на Древна Гърция. Гръцките официални власти са толкова доволни, че внасят предложение за „вечно“ провеждане на Олимпиадата в родината им Гърция. Но МОК въвежда принцип на ротация между различни държави, така че на всеки четири години игрите да сменят мястото си на провеждане.

На 23 юни 1894 г. в Сорбоната в Париж на Първия олимпийски конгрес се ражда идеята за организиране и провеждане на първите Съвременни Олимпийски игри в Атина и за създаването на Международен олимпийски комитет (МОК).

Барон Пиер дьо Кубертен е инициатор за възобновяване на Олимпийските игри и президент на МОК в продължение на 29 години. Автор е на олимпийските символи, олимпийската харта и основоположник на съвременното Олимпийско движение.

Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 година в Атина. България е една от 14-те държави, участвали в първите модерни Олимпийски игри.

Съвременното олимпийско движение се ръководи от Международния олимпийски комитет.

През 1904 г. в Сейнт Луис за първи път в Игрите участват цветнокожи състезатели. В началото право на участие в олимпийските игри получават единствено аматьори.

С поемането на президентския пост на МОК от Майкъл Морис за първи път се дава право на участие на професионални спортисти. Телевизията оказва голямо влияние за решението, тъй като публиката предпочита да гледа познати атлети. Аргумент в полза на допускането на професионални атлети е и подозрението, че атлетите от Източния блок де факто са професионалисти, въпреки че имат аматьорски статут.

Така през 1980-те години професионализирането на олимпийските игри започва и завършва с участието на т.нар. „Дрийм тийм“, отборът-мечта, на баскетболния турнир в Барселона през 1992 г., когато съставът на САЩ се състои от професионалисти от НБА.