Български именник

Празници и имени дни през Юни 2019

На 1 юни се отбелязва международният ден на детето. Празникът е учреден от Световната конференция за защита на децата, състояла се през 1925 г. в Женева. На 14 декември 1954 г. ООН ... още за празника »

Св. мчк Юстин Философ - един от бележитите философи през II в. след Христа, бил родом от Сирия. Съчиненията му били пълни с мъдрост, пламенна вяра и в защита на християните, преследвани ... още за празника »

Ден на Христо Ботев и загиналите за националното и социално освобождение на България. На 17 май 1876 г. начело на организирана в Румъния въстаническа чета, Христо Ботев завзема австрийския ... още за празника »

Лукилиан бил уважаван езически жрец на Никомедея. На преклонна възраст припознал в лицето на Исус своя истински бог, приел с цялата си душа християнската вяра и започнал пламенно да ... още за празника »

Световният ден на колелото е определен от Организацията на обединените нации (ООН) и се отбелязва на 3 юни всяка година. През април 2018 година, Генералната асамблея на ООН приема резолюция, ... още за празника »

На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Най-несправедливото на днешния свят е, че децата са невинните жертви на игрите на възрастните - игри ... още за празника »

05 Юни - Св свщмчк Доротей. Преп. Петър

Имен ден: Доротей, Доротея

Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След като прекарал в необитаеми места във време на Диоклетиановото гонение против християните, той се върнал в катедрата ... още за празника »

Световният ден на околната среда е специален ден, посветен на подчертаването на важността на опазването на нашата планета и стимулирането на устойчиви практики за опазване на околната ... още за празника »

06 Юни - Възнесение Господне (Спасовден)

Имен ден: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир

Според народните схващания на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, ... още за празника »

Висарион е роден в Египет. Дълго време скитал по планини и пустини и посетил много сподвижници, които го посвещавали в учението на Исус. Отрекъл се напълно от светския живот, избрал ... още за празника »

07 Юни - Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски. Св. мчца Валерия

Имен ден: Валери, Валерия (или на 21 януари)

Св. Теодот бил сред жертвите на гоненията срещу християните по времето на император Диоклетиан. Той подпомагал своите единоверци, като ги укривал, давал им храна и подслон. Нощем издирвал ... още за празника »

За пръв път през 2019г. Световният ден за безопасност на храните се отбелязва на днешната дата, 7-ми юни. На общо събрание на Организацията на обединените нации през декември 2018г., ... още за празника »

Свети вмчк Теодор Стратилат е живял в края на III и началото на IV в. по времето на императорите Константин и Лициний. Бил стратилат (пълководец) в римски гарнизон. Император Лициний ... още за празника »

Световният ден на океана има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Според учени и еколози от ... още за празника »

Св. Кирил, патриарх Александрийски, бил известен със своето благочестие, ученолюбие и твърдост в защита на православната вяра. Починал през 444 г., като оставил много съчинения. Най-бележити ... още за празника »

На днешния ден - 9 юни, отбелязваме Международния ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите ... още за празника »

Св. Тимотей живял през IV в. и бил епископ на гр. Пруса (днес Бруса, Турция). Още приживе Бог го удостоил с дара на чудотворството, с който той лекувал хорските болести и страдания. ... още за празника »

10 юни е Международен ден на ромската жена. Той е обявен на първата Международна конференция на ромски жени, проведена в Будапеща на 10-13 юни 1998 година. още за празника »

Днес църквата чества празника Св. Богородица - "Достойно ест", посветен на чудотворната икона в Света гора на Богородица и песнопението "Достойно есть", възпяващо божията майка в св. ... още за празника »

На 12 юни се отбелязва Световният ден за борба с детския труд. През 2002 г. Международната организация по труда обяви 12 юни за Световен ден за борба срещу детския труд, за да привлече ... още за празника »

Мчца Акилина била от палестинския град Вивлос. Родителите й били християни, но тя рано осиротяла. Езическият управител на града искал да я принуди да се отрече от християнската вяра, ... още за празника »

Световният ден на кръводарителя отбелязваме на 14 юни. Кръводаряването е хуманен акт на доброволно даряване на част от собствената кръв, за да се спаси друг на човешки живот. В България ... още за празника »

Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова" по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете ... още за празника »

На петдесетия ден от Господното възкресение Св. Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. Божествен огън пламнал в душите им и те тръгнали да проповядват за Исус Христос ... още за празника »

Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели. Този празник Църквата е ... още за празника »

Паисий Хилендарски е роден през 1722 г. в Банско. Вероятно има бурна житейска съдба преди замонашването си. Биографичните данни са оскъдни и се узнават единствено от предговора на неговата ... още за празника »

На 18 юни през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия. Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се наричат филателисти. ... още за празника »

На този ден със заповед от 19 юни 1918 г. на военното ведомство, се разкрива първият щат за военен химик /с чин капитан/ и един чиновник за поръчки. Това се счита за начало на създаването ... още за празника »

Ученик на св. Братя Кирил и Методий, спътник, сътрудник и състрадалец на св. Климент Охридски. още за празника »

На 20-ти юни отбелязваме Световния ден на бежанеца в израз на съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родината си поради конфликти и преследване. ... още за празника »

На 21 юни светът отбелязва много специална дата - Международния ден на йога, който ден признава значението на тази древна физическа, умствена и духовна практика. Избраната дата има ... още за празника »

Празникът е започнал да се отбелязва през от 1974 година - по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и се е развил изключително в международен план за последните ... още за празника »

Денят на българския фолклор отбелязваме на 22 юни. Той е обявен през 2019 година от Министерството на културата, по идея на Ансамбъл „Чинари“ и с подкрепата на много творци и институции. ... още за празника »

23 Юни - Неделя на Всички светии

Имен ден: Панайот, Панталей, Панчо

Първа неделя след Св. Петдесетница – на Всички светии. Св. апостол Юда, брат Господен († 80). Св. преподобни Паисий Велики (ІV). Св. преподобни Паисий Хилендарски († ок.1770). Св. мъченик ... още за празника »

Обявен с Решение 48 на Министерски съвет от 27 януари 2006 г. още за празника »

Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския социален педагог, създател на проекта "SOS детски селища" през 1949 година - Херман Гмайнер. „Международният ден на детските ... още за празника »

Международният олимпийски ден се чества с решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. Олимпиадата е най-известното международно състезание в света, в което ... още за празника »

24 Юни - Рождество на Йоан Кръстител (Еньовден)

Имен ден: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки

В народната среда празникът носи белезите на един развит в миналото слънчев култ. В ранно утро всички излизат по високите поляни, за да наблюдават изгрева. Според поверието на този ... още за празника »

На 24.VI.1861 г. в Загреб излизат "Български народни песни" на Димитър и Константин Миладинови. Горещи родолюбци, образовани учители, те познават отлично народа си, ценят високо неговия ... още за празника »

Св. Прокопий е роден в околностите на гр. Варна. Двадесетгодишен станал монах на Атон, но по-късно напуснал Света Гора и по неизвестни причини приел мохамеданска вяра в гр. Смирна. ... още за празника »

На 25 юни се отбелязва Международният ден на моряка. Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) и има за цел да подчертае важността на моряшката професия ... още за празника »

На 26 юни 1988 г. за първи път се отбелязва обявеният от ООН Ден за борба с наркоманията. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат ... още за празника »

Празникът се отбелязва от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984 г. Риболовът е лов на риба, който може да бъде ... още за празника »

28 юни е Световниятден на ЛГБТ общността. ЛГБТ е акроним, от първите букви на думите и означаващ всички лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. Този термин се счита за по-точен, ... още за празника »

29 Юни - Свети апостоли Петър и Павел - Петровден

Имен ден: Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава

Паметта на първоапостолите Петър и Павел се чества тържествено в един и същи ден. Българите вярват, че светците Петър и Павел са братя близнаци. Техният празник се предшества от ... още за празника »

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а в днешния ден са предвидени ... още за празника »

30 Юни - Събор на 12 апостоли

Имен ден: Апостол

Събор на 12 апостоли още за празника »

30 Юни - Неделя на всички български светии

Имен ден: Асен, Аспарух, Крум, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар

Неделя след Петдесетница – на Всички български светии и на всички преподобни и богоносни отци от Св. Гора Преп. Давид Солунски. още за празника »