Български именник

Празници и имени дни през Март 2019

В традиционния народен светоглед на нашия народ, в неговите предания и легенди Баба Марта е своеобразна митологична персонификация на пролетта и на самия месец. Нейният нрав е много ... още за празника »

01 Март - Св. прпмчца Евдокия

Имен ден: Евдокия, Марта, Мартин

Евдокия живяла в Сирия, в град Илиопол. Събрала богатство почти колкото царската хазна с греховни дела. Така умъртвила душата си и вкаменила сърцето си. Монах на име Герман отседнал ... още за празника »

Св. Теодот бил роден в Галатия, Мала Азия. В края на третия век той отишъл на о. Кипър да проповядва Христа. Думите му и добродетеления му живот силно въздействали на езичниците и ... още за празника »

За първи път 3 март се чества през 1880 г. като Ден на Възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 г. се празнува като Ден на Освобождението на България от турско ... още за празника »

Преп. Прокопий Декаполит изповедник. Месни Заговезни е православен църковен празник, който се чества в неделя, 8 седмици преди Великден. Името на празника произлиза от това, че се ... още за празника »

Свети Герасим бил аскет и скромен монах. Той е основал манастир край река Йордан и спечелил стотици последователи. Според легенда лъв с трън в лапата си потърсил помощта на светеца. ... още за празника »

Свети мъченик Конон строго почитал Бог. Той бил принуден да принесе жертва на идолите, но отказал и му забили гвоздеи на краката и го накарали да бяга. Изнемощял от мъките по-късно ... още за празника »

Води началото си от 2004 г. и популяризира енергийната ефективност като един от начините за опазване на околната среда. още за празника »

06 Март - Св. 42 мчци в Амория

Имен ден: Красен, Красимир, Красимира

Тези четиридесет и двама християнски мъченици, били военачалници и пострадали за вярата през 840 г. в гр. Амория, в малоазийската област Фригия. Този град бил дълго обсаждан от мохамеданите ... още за празника »

Християните били преследвани по времето на Диоклетиан. Затова патриархът пратил няколко епископи в различни страни да проповядват светото Евангелие. Ефрем и Василий били двама от тях. ... още за празника »

Осми март води началото си от 1857 г. от нюйоркската демонстрация на жените. Шивачки и текстилки напуснали фабриките и тръгнали по улиците на града с искане за 10-, а не за 16-часов ... още за празника »

Имената на Св. 40 мчци пострадали в Севастия са: Кирион, Кандид, Домен, Исихий, Ираклий, Смарагд, Евноик, Уалент(Валент), Вивиан, Клавдий, Приска, Теодул, Евтихий, Иоан, Ксантий, Илиан, ... още за празника »

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите ... още за празника »

Страдание на светите мъченици Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел, Крискент и другите с тях Свети мъченик Кодрат се родил и възпитавал при следните обстоятелства. По време на ... още за празника »

Св. Теодосий Велики въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен "началник на общежитието". Той измивал раните на страдащите в неговите болници и помагал за обслужването ... още за празника »

След дългогодишно послушничество в прочутия Студийски манастир и в манастира на св.Мамант, той бил подстриган за монах, по-късно - ръкоположен за свещеник и избран за игумен. Свети ... още за празника »

Св. Никифор бил избран за патриарх на Цариград и като благочестив християнин се опълчил срещу разврата в града. С мъдрост прекратявал размириците, които създавали еретиците. Написал ... още за празника »

Преп. Бенедикт се е родил около 480 г. в град Нурсия (Италия). Той се оттеглил в пустинно място край столицата отвратен от развратния живот в Рим. Бог го дарил с мъдрост и му дал сила ... още за празника »

Св. Агапий и другарите му пострадали от началника Урбан в Кесария Палестинска. Всички освен Агапий били много млади и не били кръстени. Един ден младежите гледали как мъчат християните ... още за празника »

16 Март - Тодоровден, Конски Великден

Имен ден: Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.Във връзка с изградената ... още за празника »

Св. Савин бил старейшина на египетския град Хермопол. По време на Диоклетиановото гонение на християните той се оттеглил край едно далечно село и се затворил в колиба, където прекарвал ... още за празника »

17 Март - Преп. Алексий, човек Божий

Имен ден: Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий

На този ден (17.03.) Християнската църква почита паметта на Св. преподобни Алексий, човек Божи. Той е роден в древен Рим по време на управлението на Теодосий Велики. Родителите му ... още за празника »

Св. Кирил бил роден в Йерусалим около 315 г. Прекарал част от живота си като отшелник и подвижник, бил приет в клира и посветен първоначално в дяконски и презвитерски чин. През 346 ... още за празника »

19 Март - Св. Мчци Хрисант и Дария (Злат. литургия)

Имен ден: Дария, Дарин, Дарина, Найден, Найдa

Хрисант, след като прочел Евангелието и Книгата на Апостолските деяния, приел християнството. Това не се харесало на баща му и той го оженил насила за езичницата Дария, за да го накара ... още за празника »

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. Днес Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена ... още за празника »

Не се знае нито мястото, където се е родил св. Яков, нито мястото, където е бил епископ. Знае се само, че той изпълнил закона Христов, като се подвизавал дълго в пост и молитва и че ... още за празника »

През IV в. в град Анкира се ширела арианската ерес. Св. Василий бил ревностен последовател на православната вяра и за тази своя дързост бил хвърлен в тъмница. Император Юлиан настоявал ... още за празника »

Обявен е от Общото събрание на ООН през 1993 г. Оттогава тази дата се отбелязва с инициативи по целия свят. още за празника »

През III в. в Неапол живял войнът Никон. Бил езичник, но майка му била християнка, която искала синът й да възлюби Бог. По време на битка Никон бил обкръжен. Той си спомнил майчините ... още за празника »

24 Март - Преп. захария. Св. Артемий Солунски

Имен ден: Зарко, Захари, Захарина, Хари

Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество. Карион взел със себе си и Захария. Макар и по-млад от останалите, ... още за празника »

25 Март - Благовещение

Имен ден: Блага, Благовеста, Благой

Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Българите наричат празника още "Благовец" ... още за празника »

26 Март - Събор на Св. Архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски

Имен ден: Габриел, Габриела, Гаврaил, Гаврил

Този празник е в чест на св. архангел Гавриил - Божия пратеник, известил на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Исус Христос. още за празника »

Като момиче Матрона била слугиня в Солун в къщата на евреин, чиято жена постоянно я хулела заради нейната вяра в Христа, принуждавала я да се отрече от вярата си и да отиде в синагогата. Господарката ... още за празника »

28 Март - Преп. Иларион. Св. Стефан. Св. свщмчци Георги и Петър. Св. мчк Боян

Имен ден: Албена, Баян, Бойка, Бойко, Бойчо, Боян, Бояна, Иларион

Преп. Иларион Нови живял по времето на византийските императори иконоборци Лъв Исаврянин и Константин Копроним. Той приел монашество още в ранна младост и постигнал големи духовни висоти. ... още за празника »

Преп. Марк бил епископ в Аретуса, почитан от всички за благочестивия си живот. Градските власти поискали от него средства за възстановяване на капищата, които разрушил. Епископът не ... още за празника »

Преп. Йоан Лествичник получил добро образование, богословски познания и приел монашеството. Подвизавал се в Синайската планина, където прекарал 40 години в пост и молитви. Написал книга ... още за празника »

Свети Ипатий, епископ Гангърски, бил един от 318-те свети отци, участвали в Първия Вселенски събор, свикан в гр. Никея през 325 г. при царуването на Константин Велики. Свети Ипатий ... още за празника »