Български именник

Празници и имени дни през Юли 2020

Свети безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец. Първият ден на юли е празник на всички лечители. Набраните от тях в нощта срещу Енювден ... още за празника »

Този празник на св.Иван Рилски е от 1469 г. когато мощите му били върнати от Търново в Рилския манастир. Обновителите на мастира - тримата синове на Крупнишкия митрополит Яков - приели ... още за празника »

Празник на Министерството на вътрешните работи. още за празника »

Служителите от Министерството на вътрешните работи празнуват своя професионален празник на 5 юли. Това е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването ... още за празника »

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да ... още за празника »

07 Юли - вмчца Неделя

Имен ден: Неделин, Неделина, Неделчо, Недялка, Недялко

още за празника »

Сладкото изкушение се появява в Европа на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесен шоколад от Америка. Свойствата на какаовите зърна били открити от ацтеките. За тях ... още за празника »

На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите. Началото на инициативата е поставено през 2005 г. от Световната организация за борба с алергиите. Целта е да се повиши информираността ... още за празника »

Световният ден на населението е обявен с решение на ООН по повод раждането на петмилиардния жител на планетата на 11 юли 1987 г. и се чества официално от 1989 година. Целта е да ... още за празника »

12 юли е празникът на Националната гвардейска част. Тя е приемник на създадената през 1879 година лична гвардия на княз Александър I Батенберг. Две години по-късно - през 1881 година, ... още за празника »

През декември 2014 г. Общото събрание на OOН приема резолюция, с която обявява 15 юли за Световен ден на младежките умения. 15 юли е възможност за младите хора, за институциите, за ... още за празника »

17 Юли - Света вмчца Марина

Имен ден: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо

В народния календар денят на св.Марина е известен като Маринден. Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали „горещници” и се празнували в ... още за празника »

Нѐлсън Мандѐла е южноафрикански политик от народността кхоса. През 50-те години на ХХ век Мандела е сред изявените противници на апартейда и ръководител на „Умконто ве сизве“, въоръжената ... още за празника »

19 юли се отбелязва като ден на българската дипломатическа служба, утвърден с резолюция на министъра на външните работи от 21 юли 1999 г. На тази дата през 1879 година е издаден указ ... още за празника »

20 Юли - Илинден - свети пророк Илия

Имен ден: Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa, Илчо

Ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството, пророк Илия живял по време на цар Ахав и царица Йезавел, които се нланяли на езическия бог Ваал. Разгневен ... още за празника »

Международният ден на тортата се провежда на 20 юли . Това събитие през второто десетилетие на месец юли е ежегодно. Има ли празник без торта? Отговорът е НЕ. Затова за тортите има ... още за празника »

На 20 юли отбелязваме Международния ден на шахмата. Денят е избран по повод основаването на Световната шахматна федерация ФИДЕ на 20 юли 1924 г. в Париж. Световната шахматна федерация ... още за празника »

22 Юли - Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина

Имен ден: Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда, Миглена

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане честните мощи на св. свщмчк Фока още за празника »

На 23 юли е Световният ден на бабата и той е отбелязван в много страни по света. Идеята тръгва от САЩ, където честват деня на Gorgeous, в свободен превод – Ден на най-добрата баба. ... още за празника »

25 Юли - Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия Девица

Имен ден: Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението й. Св. Анна била потомка на Аароновия род ... още за празника »

На 26 юли е професионален празник на служителите от национална служба “Жандармерия”. Празникът е определен с Решение на Министерския съвет от 6 юни 2002 г. На 26-ти юли 1881 г. Александър ... още за празника »

На този ден в православния календар се чества св. Пантелеймон. Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина. Светецът помагал на бедните и болните и правел чудеса. Заради ... още за празника »

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за хепатита. Целта е да се повиши осведомеността за вирусните ... още за празника »

На 29 юли почитаме Св. Мъченик Калиник. Той е посветил живота си на проповядването на Божието слово и за целта обиколил много градове и села, където обръщал езичниците към Исус Христос. Когато ... още за празника »

30 юли е Международен ден на приятелството. Той се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея на ООН. Първоначално идеята идва от Парагвай, където такъв ден се празнува ... още за празника »

31 Юли - Св. праведни Евдоким

Имен ден: Евдоким, Евдоки, Дочо

На 31 юли се чества Свети ЕВДОКИМ. Евдоким е име от гръцки произход и означава похвален. още за празника »